Haziran 21, 2011

pratik bilgiler

Bir gece önceden kalan pilavı ısıtmak çoğu kişiye zor gelir. Tencerenin dibi tutar, pirinçler birbirine yapışır, alt taraf ısınır, üst taraf soğuk kalır vs… Bu durumda pilav kapanı kaynar su dolu bir tencerenin içine koyun. Hatta bir süre ocakta tutun. Pilavınız çabucak ısınır






Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız tencereye incecik bir dilim limon ya da birkaç damla limon suyu koyun. Sonuç her zaman olumlu olacaktır.






Keki hiç bozmadan kalıptan çıkartmak zor gibi görünür. Ancak kolayı var! Keki fırından aldıktan sonra 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletin. Sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip keki çıkartın. Tabii, keki pişirmeden önce kalıbını yağlamayı ya da altına yağlı kağıt sermeyi de unutmayın. Kekin kalıba yapışmaması için bir başka öneri daha var. Hazırladığınız hamuru dökmeden önce kalıbı sıcak suya batırıp çıkarırsanız kek çok daha kolay çıkar ve dilimlenir.

Kurabiyeleri sanılanın aksine, sıcakken tepsiden çıkarmak çok daha uygun bir davranıştır. Aksi halde soğuyunca tepsiye yapışabilir. Eğer kurabiyeleri hemen çıkarmayı unuttuysanız, parçalanmamaları için, tepsiyi yeniden fırına verip birkaç dakika ısıtın.





Yumurta akı, çırparken katılaşmıyorsa birkaç damla limon suyu ya da bir tutam tuz ilave edin. Ayrıca kek, pasta gibi hamurlar hazırlarken, yumurtaları ayrı bir kaseye teker teker kırdıktan sonra çırpma kabına koyun. Aksi halde bozuk çıkan kek bir yumurta hepsini atmanıza neden olabilir





Kaşar peynirinin küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.







Çekilmiş kahveyi bayatlamadan, güzeli kokusu uçmadan uzun süre saklamak ister misiniz? Öncelikle, kahveyi kendi ambalajından çıkarmadan kullandıktan sonra folyoya sarıp buzdolabına koyarsanız, kahve tazeliğini koruyacaktır









Paket halinde aldığınız unu buzlukta dondurursanız, daha uzun süre dayandığını göreceksiniz. Dilerseniz birkaç paket un alarak zamanı gelince, kullanmak üzere buzlukta bekletebilirsiniz. Ancak unun poşeti kağıt olduğundan bir naylon torbaya koymayı unutmayın.






Pasta veya meyve salatalarında sık sık kullandığınız muzların kararması sizi üzüyor olabilir. Hiç üzülmeyin, muzları işleme tabi tutmadan önce muzun kabuklarını soyun. İçi su dolu bir kapta  20 dakika kadar bekletin. Böylece muzların kararmasını önlemiş olursunuz.






Son derece yararlı olan sarımsak, kabuğunu soyarken elde kötü kokular bırakır. Her defasında sarımsağın kabuklarını soymakla uğraşmak istemiyorsanız, bir defada fazla miktarda sarımsak ayıklayıp bir poşetin içinde buzluğa koyun. İhtiyacınız oldukça buzluktan alıp kullanabilirsiniz.






Yumurta ve süt pişirdiğiniz kapları yıkamaz bazen oldukça zorduk. Bu kapları yıkamadan önce soğuk suyla çalkalayın. Daha sonra sabunlu sıcak suyla yıkayın. Bu tür kapları ilk önce soğuk suyla yıkadığınızda daha kolay temizlendiklerini göreceksiniz





Çikolatalı pasta, özellikle çocuklar tarafından severek yenilir. Siz de özene bezene hazırladığınız çikolatalı pastanın çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, karışımına bir miktar da beyaz çikolata ilave edin. Pastanın hem tadı, hem de rengi çok daha güzel olacaktır





Kek yaparken bütün malzeme kaşık ya da çırpma teline yapışmak için adeta yarışır. Siz de bu durumdan şikayetçiyseniz, çok pratik bir önerimiz olacak. Yapacağınız tek şey malzemeyi karıştıracağınız kaşığı sıcak suya sokmak ve kurulamadan malzemeyi karıştırmak. Su yerine süte batırarak da aynı sonucu alabilirsiniz.





Verilen malzemeye rağmen tart hamurunuz tutmadı mı? İşte nedeni: Tart hamuru açarken, merdaneye yapışmaması için kullandığınız un hamurun kıvamını bozup, sertleşmesine neden olur. Bunu önlemek için tart hamurunu naylon bir poşetin içine koyun. Hamuru, torbanın üzerinde merdaneyi yuvarlayarak açın. Böylece hem tart hamurunun düzgün açılmasını hem de un eklenmediği için daha gevrek olmasını sağlayabilirsiniz





Mayalı hamurun daha kolay yoğrulması için, mayaya bir miktar ayçiçek yağı ilave edebilirsiniz. Eğer hamura haşlanmış iki adet patates ilave ederseniz, hamurun gevşek olmasını sağlamış olursunuz. Bu arada patateslerin sıcak olmamasına da dikkat etmelisiniz.





Kek yaparken kullanacağınız yağı ve diğer tüm malzemeyi oda ısısında bekletin. Böylece yağın keke kolay karışmasını ve kabarmasını sağlarsınız.
Keki önerilen kapta pişirmeye özen gösterin ve pişirme süresine dikkat edin.
Kek pişerken fırının ağzını açmayın. Kekiniz çabuk kızarıyorsa üzeri kızardığı anda bir folyoyla sarıp pişirmeye öyle devam edin.
Keklerinizi taze kalmasını sağlayarak saklamak için keki pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin. Daha sonra kek kalıbında ve üstü kapalı olarak serin ve kuru bir yere kaldırın





Hiç yorum yok: