Haziran 12, 2011

demir eksikliği neden olur?

Vücuttaki demirin 2/3’si hemoglobin’de, % 15’i ise depo edilmiş olarak karaciğer ve dalakta bulunur. Depo demirine ferritin adı verilir. Demir ayrıca kaslarda oksijen taşıyan myoglobulinde, bazı enzimlerin yapısında bulunmaktadır.


Demir depoları bağırsaktan alınan demir ile düzenlenmektedir.
Vücuttaki demir miktarı, olması gereken düzeyin altına iner ise, demir eksikliği ortaya çıkar.
Demir eksikliği, kansızlığın en yaygın nedenidir. Demir alımı yetersiz ise veya fazla kan kaybı nedeniyle demir eksikliği oluşmuşsa kansızlık ortaya çıkar.
Kadınlarda adet kanamalarının fazlalığı, demir eksikliğinin en önemli nedenlerinden birisidir. Genellikle kadınlarda demir depoları daha azdır. Her üç kadından ve her iki gebeden birinde demir eksikliğine bağlı kansızlık görülür.
Demir eksikliğinin tek olumsuz sonucu elbette kansızlık değildir. Demir eksikliği; bağışıklık sistemi, sinir iletimi ve vücudun ısı dengesini sağlama işlevleri başta olmak üzere yaşamsal fonksiyonları olumsuz yönde etkiler.
Demir Eksikliği Ne Zaman Ortaya Çıkar? Vücutta Demir Neden Eksilir?
* Doğal olarak artan büyüme çağında ve gebelikte sık görülür.
* Menstrüasyun (adet) olduğu dönemlerde. Kaybedilen kana karşılık, demir ihtiyacı kadınlarda erkeklere göre yüzde 60 fazladır.
* Zayıflamak için yapılan tek yanlı diyetler ve vejeteryan beslenme.
* Yanlış beslenme alışkanlığı ile. Demir, emilimi zor bir mineraldir. Kafeinli içecekler yemeklerle ya da bitiminden hemen sonra alındığında, içinde bulunan tanen sayesinde demir atımı arttırılır.
Demir eksikliği olan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus, demir bakımından zengin yiyecekler tüketerek, demir emilimini engelleyen besinlerden uzak durmaktır.

Hiç yorum yok: